Team effort!

Afgelopen weken is het voetbalseizoen na de zomerstop weer volop van start gegaan.

Als voetbalmanager (jaja ook die rol bestaat inmiddels bij het voetballen en ik heb het eindelijk in mijn carrière tot manager geschopt ;)) ben ik samen met een andere moeder druk met al het geregel rondom het voetbalteam van mijn dochter Mijntje. Ze spelen topklasse bij de vrouwen, dat is de hoogste klasse amateur! Hoe leuk is dat?!

En weet je wat ik nou echt gaaf vind? Het meidenteam van mijn dochter speelt heel erg mooi samen. Zeker als het zelfvertrouwen er is, dan krijgen de dames vleugels!

Iedere speelster heeft haar kwaliteiten en de kracht zit in het mooie samenspel in combinatie met een goeie techniek en het snel kunnen omschakelen van verdedigen naar aanvallen. Ze hebben een dijk van een keeper dus dat biedt ook wel veel rust. Het is een lust voor het oog om de dames zo mooi voetbal te zien spelen. Door het goeie samenspel met weinig ego’s levert het hele mooie voetbal momenten op. De afgelopen tijd had ik het geluk om de dames regelmatig te kunnen zien spelen.

De reden dat ik zo geniet van dit voetbalteam zit in het feit dat zij snappen dat het voor een goeie teamprestatie noodzakelijk is om in dienst van het team te voetballen en degene in de meest kansrijke positie aan te spelen in plaats van een ego-trip te doen.

En dat is nou precies wat ik ook bij teams in organisaties graag doe. Er samen met het team voor zorgen dat de energie stroomt, dat er geen negativiteit is of iemand wel of niet goed genoeg is. Uitgangspunt is: je werk er dus je draagt bij en hebt kwaliteiten die je inzet voor de organisatie. Het love ‘em or lose ‘em principe (zie het boek van Beverly Kaye: Love ‘em or lose ‘em). Je houdt van degenen die er zijn anders moet je afscheid nemen. Niet voorwaardelijk houden van: pas als je dat en dat laat zien dan vertrouwen we je, nee een vertrouwen waardoor mensen vleugels krijgen. In zichzelf en het team en de organisatie geloven. Willen bijdragen en verantwoordelijk willen zijn. Vertrouwen, het klinkt zo makkelijk maar is in de tijd waarin we nu leven een groot goed. We zijn toch snel geneigd te wantrouwen, klopt dat wel, is degene wel oprecht, wordt er een spelletje gespeeld of is het echt. Mijn ervaring is dat als je vertrouwen geeft dit zelden beschaamd wordt. Mensen voelen het als heel vervelend om iemand die vertrouwen in jou heeft teleur te stellen. Met vertrouwen kun je verder bouwen. Binnen een behoorlijk aantal organisaties  is er wel de wens om elkaar vertrouwen alleen in de praktijk is het soms lastig.

Een tijdje geleden mocht ik met een team werken dat veel gedoe had onder de oppervlakte. We hebben de onderstroom naar boven gehaald en bewust afscheid genomen van dat wat niet werkt en niet bijdraagt aan LOVE ‘EM. Mooi om te mogen doen. Veel emotie en uiteindelijk meer nabijheid waardoor de energie weer ging stromen en het team veel vrolijker en effectiever aan de slag kon gaan.

Weer even terug naar het voetbal. Heb afgelopen week mijn moment of fame gehad. Vanuit de voetbalclub hadden ze mijn foto op instagram geplaatst van een wedstrijd waarin ik gevlagd heb (ik heb nog nooit zoveel likes gehad 97!). Volgens de verslaglegging was ik de eerste vrouw die de grensrechters vlag ter hand had genomen. Als dat klopt, weet ik niet of ik trots moet zijn. Ik vind het ook wel behoorlijk heftig dat vrouwen kennelijk niet durven vlaggen. Dat moet veranderen! Bij deze een oproep aan alle moeders van voetballende kinderen om op te staan en de vlag ter hand te nemen. Tuurlijk weten wij heel goed wat buitenspel is en kunnen we prima zien voor wie de bal is die uit het veld is gegaan. Ook weten we heus wel hoe je een bal moet ingooien. Kortom we kunnen dit! Laat je niks wijs maken door mannen die zeggen: dat kunnen jullie niet, dat doen wij wel. Ook moeten we elkaar dit niet aanpraten. Als onze kinderen zo dapper zijn om lekker een potje te voetballen, kunnen wij zo dapper zijn om actief een rol te nemen in het voetbal. Ik denk dat het het spelletje alleen maar ten goede komt!

Dit weekend gaat er weer lekker gevoetbald worden.

Fijn weekend!

Heb je interesse in wat HR22 Organisatie advies voor jouw organisatie kan betekenen, bel ons gerust. We vinden het altijd leuk kom in contact te komen en te horen wat jij en jouw organisatie nodig heeft!

Rosanne Jonker

Mede-eigenaar HR22 Organisatie Advies

06-55627721